شماري از اعضاي کنگره آمريکا با حمله به عربستان سعودي، آل سعود را به حمايت از تروريسم، ترويج انديشه هاي افراطي و تامين هزينه جنايتکاران متهم کردند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار مجله "فارين پاليسي" آمريکا گزارش کرد، اين عده در جريان بررسي قانون مجاز بودن خانواده هاي مقتولين حملات 11 سپتامبر براي شکايت عليه عربستان سعودي، انتقادهاي گزنده و خشمگينانه اي عليه آل سعود مطرح کردند.
اعضاي کنگره با حمله گسترده به خاندان حاکم آنان را به دست داشتن در فعاليت هاي تروريستي متهم کرد.
اين اتهامي است که در صورت ثابت شدن، باعث خواهد شد عربستان سعودي بهايي گزاف براي تبري از آن بپردازد.
انتقاد مسئولان آمريکايي پس از تهيه يک سند توسط عربستان در زمينه روابط قوي ميان رياض و آمريکا در زمينه مبارزه با تروريسم مطرح شد که نتيجه معکوس داد و به افزايش تنش ميان سياستمداران دو کشور و پايان 8 قرارداد همکاري استراتژيک ميان طرفين انجاميد.
نمايندگان سناي آمريکا بيست و هشتم ارديبهشت ماه با تصويب طرحي به خانواده هاي قربانيان حملات يازدهم سپتامبر 2001 امکان دادند که عليه عربستاني ها به عنوان دخالت در آن حملات تروريستي شکايت کنند.
اين طرح " موسوم به عدالت عليه حاميان تروريسم " درشرايطي تصويب شد که مقام هاي عربستان سعودي در هفته هاي گذشته بارها اعلام کردند در صورت تصويب ، دارايي هاي خود را از آمريکا خارج خواهند کرد.
مقام هاي رياض تهديد کرده اند که در صورت تصويب نهايي چنين طرحي، ۷۵۰ ميليارد دلار از داراييهاي خود را در خاک آمريکا براي جلوگيري از بلوکه شدن خواهد فروخت.
اين طرح که نمايندگان سنا و کاخ سفيد را رودرروي هم قرارداده است، بايد در مجلس نمايندگان آمريکا هم تصويب شود و بعد از آن درصورت امضاي نهايي آن توسط باراک اوباما رييس جمهوري، قابل اجرا خواهد بود.
کاخ سفيد پيش از اين تهديد کرده است که اين مصوبه را وتو خواهد کرد.
مقام هاي دولت اوباما مي گويند که چنين طرحي ميتواند آمريکاييهاي خارج از کشور را در معرض مخاطرات قانوني قرار دهد.
اسامه بن لادن، مغز متفکر حوادث يازده سپتامبر 2001 آمريکا(20 شهريور 1380) و ۱۵ نفر از ۱۹ عامل اين حملات که دست کم سه هزار کشته داشت، از اتباع عربستان بودند؛ اما مقام هاي سعودي همواره دست داشتن در اين واقعه تروريستي را انکار کردهاند.
روزنامه «گاردين» چاپ انگلستان روز ۲۳ ارديبهشت امسال گزارش کرد که جان اف ليمن، نماينده جمهوريخواه و عضو سابق کميسيون کنگره درباره يازده سپتامبر، در مصاحبهاي از «شواهد روشني» سخن به ميان آورده است مبني بر اينکه افرادي از حکومت عربستان سعودي جزئي از شبکه حاميان هواپيماربايان در روز ۱۱ سپتامبر بودهاند.
"گاردين" به نقل از لمن نوشت: دلايل غير قابل انکاري وجود دارد که نشان مي دهد شماري از مسئولان سعودي شبکه اي براي حمايت ازعاملان حملات تأسيس کرده اند. اين عضو کنگره، همچنين، از دولت اوباما خواست تا "به سرعت براي علني کردن گزارش سري کنگره دربارۀ ارتباط عربستان با حملات وارد عمل شود».
اين روزنامه انگليسي ، در بخش ديگري از گزارش خود، با اشاره به اظهارت "جان لِمن"، وزير دولت ريگان، به نقل از او آورده است: «عربستاني ها نقش واقعا بزرگي در حمايت از هواپيماربايان 11 سپتامبر داشته اند» و بعضي از اين سعودي ها «در حکومت عربستان صاحب منصب بوده اند».
" لِمن"، همچنين، با تأکيد بر اينکه شايد کميتۀ تحقيق و تفحص دربارۀ حملات 11 سپتامبر به دليل عدم تصريح به اين واقعيات دچار اشتباه شده باشد، گفت: «گزارشي که منتشر کرديم، به هيچ وجه نبايد عربستان را تبرئه مي کرد».
نماينده جمهوري خواه مجلس نمايندگان آمريکا با اشاره به نقش وزارت امور ديني عربستان در حمايت از تروريسم توضيح داد که "فهد الثميري"، کارمند اين وزارتخانه که از عاملان حملات حمايت کرده است، زير نظر وزارت سعودي فعاليت هاي خود را انجام مي داده است.
دولت آمريکا تا کنون اجازۀ انتشار 28 صفحه از گزارش کنگره دربارۀ حملات يازده سپتامبر را که نقش عربستان در اين حادثه را آشکار مي کند، نداده است.
منبع:العالم